Osel

14. dubna 2013 v 21:50
osel domácí

druhy

Osel je podrod zvířat z čeledi koňovitých, typických nenápadným zbarvením a ušima, které jsou delší než uši ko a zeber. Domestikací dnes vzácného osla afrického vznikl osel domácí, osel asijský a kiang.

Charakteristika

Oslové patří mezi lichokopytníky. Stavbou těla se oslové podobají primitivním druhům koní. Mají poněkud kratší nohy a větší hlavu,osel africký pak představuje "typického" osla s dlouhýma ušima. Hřebec měří v kohoutku kolem 122 cm, klisna přibližně 115 cm.[1]Všechny druhy oslů mají na hřbetě úhoří pruh, časté je také tmavé zebrování končetin. Asijské druhy oslů, osel asijský a kiang, se více podobají koni a bývají označováni také jako poloosli.
Jsou nenároční na potravu, divocí osli obývají odlehlé, často pouštní oblasti - oblast východní Afriky směrem na jih. Mláďata lze odstavit dříve než hříbata. Na svém hřbetě dokáže unést neuvěřitelně těžký náklad - až 300 kg. Ve volné přírodě se dožívají 10-15 let, v zajetí i 40 let.
Asijský osel dokáže běžet rychlostí až 70 km/hod.

Způsob života

Osel se využívá pro dopravu a přenos nákladu
Oslové jsou společenskými zvířaty, která žijí ve stádech čítajících 2 až 30 jedinců. Vůdcem je ve stádu vždy samec. Oproti tomu má vůdčí klisna na starosti veškeré denní činnosti. Zároveň si udržuje odstup od ostatních - podřízených klisen. Při přesunu skupiny jde vůdčí klisna vepředu, následují ostatní klisny podle svého postavení a průvod obvykle uzavírá hřebec. Podobným způsobem života žijí také zebry.

Potrava

Jeho potravu tvoří převážně trávy, různé byliny a někdy i tuhé listí křovin.[1] Svými zuby dokáže rozdrtit i značně tuhé části rostlin. Na oslích stoličkách můžeme pozorovat vysoké korunky. Ty se však rychle opotřebovávají, proto dochází k jejich růstu během celého života jedince. Jelikož často obývá oblasti s nedostatkem vláhy, musí za vodou a potravou neustále putovat. Charakteristické pro něho je, že vidí dobře ve tmě.

Rozmnožování

Mláďata přichází na svět zjara nebo počátkem léta po jedenácti měsíčním vývoji v děloze matky. U samice nastupuje březost pouze jednou za dva roky a vrhá jen jednoho potomka. Hříbě je schopné samostatného pohybu již po dvou hodinách. Jeho nevýhodou je rychlý nástup unavenosti. Proto hledá skrýš v hustším porostu hlídán matkou, která se většinou pase opodál. Po dvou týdnech života je schopné následovat stádo při útěku. Ve stáří jednoho měsíce již se nachází pravidelně v přítomnosti celého stáda. Mládě saje mateřské mléko celý rok, ale bylo by schopné se bez něho obejít již ve 4. měsíci života.
Klisny dorůstají pohlavní zralosti ve třech letech, hřebci o rok později.
023 2 small.jpg

Historie

Po celá tisíciletí byl osel využíván jako silné, houževnaté, tažné a nenáročné zvíře. Je schopný nést velmi těžký náklad na dlouhé vzdálenosti s minimálními nároky na množství i kvalitu vody.
Osel domácí
_____
Osel Asijský
______
Osel Kiang
__________
Osel Africký
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Sisul Sisul | E-mail | Web | 15. dubna 2013 v 17:28 | Reagovat

Veľmi pekne urobené, ale ja sa o osli veľmi nezaujímam ;-) :-)

2 Andy Andy | E-mail | Web | 15. dubna 2013 v 20:56 | Reagovat

Zbožňujem oslíkov, skvelý článok ;-)

3 aša aša | 16. dubna 2013 v 13:57 | Reagovat

pro příště by bylo fain uvést odkud jsi čerpala + zdroje fotek :D
jinak oslíci se mi vážně hodně líbí.. hlavně ty jejich ouška :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama